Pentua harkitsevalle

Harkitsetko espanjanvesikoiran pentua?

Kasvatustyössäni pyrin valitsemaan pentueen vanhemmat tarkasti jalostustoimikunnan ohjeet huomioiden ja ottamalla selvää vanhempien taustoista terveys- ja luonnetietoineen. Pentujen syntyessä pyrin pitämään emon stressittömänä ja rauhallisissa oloissa. Pentujen kasvaessa, teen paljon työtä sosiaalistaakseni pennut ja totuuttakseni ne kodin tavallisiin ääniin, erilaisiin ihmisiin, ulkoilun maailmaan, erilaisiin pintoihin ym. Meillä pennut tottuvat lapsiin ja muihin aikuisiin koiriin. 

Valitsen perheet pennuille tarkasti tavaten perheet ja keskustellen rodun vaatimuksista ja perheen toiveista ja harrastusajatuksista. Kerron aina avoimesti perheille pentueen vanhemmista ja tiedossani olevista suvun sairauksista. Espanjanvesikoiran alkuperäistarkoitus on hyvä tuntea, kun perhe lähtee pentuun tutustumaan ja kasvattamaan siitä kivaa ja hyvän hermorakenteen omaava perheenjäsentä ja avointa yhteiskunnanjäsentä. 

Luovutuksen jälkeen pennulle pitää olla aikaa sosiaalistaa sitä monipuolisesti totuttamalla pentua yksinoloon, matkustamiseen autossa, erilaisiin paikkoihin, ääniin ym. Pennun luovutusikä on 7-8 viikkoa. Viikkoon 14 saakka pentu elää herkkyyskautta, jonka aikana koetut hyvät ja huonot kokemukset pentu muista koko elämän. Perheellä tulee olla aikaa ja energiaa tämä pikkupentuaika ja koko pennun ensimmäinen elinvuosi monipuoliseen sosiaalistamiseen ja johtajuusoppien mukaan kasvatukseen. Tämä työ palkitsee ja huolellinen kasvatus ja koulutuksen aloittaminen antaa koiralle niitä hyviä taitoja joilla se pärjää onnellisena perheen jäseneä.

Rotuna espanjanvesikoira on taipuvainen varautuneisuuteen, joten pennun siedättämistä haluttuihin ympäristötekijöihin ei kannata jättää puolitiehen, muuten voi seurata ongelmia käytöksessä.   Samalla itsekin opit, miten uusi tulokas reagoi vieraissa tilanteissa ja miten sinun tulee toimia, jotta koira luottaa sinuun. 

Espanjanvesikoira on alkuperäistarkoitukseltaan työkoira, joten se on aktiivinen rotu ja tarvitsee paljon liikuntaa tai muita akitiviteetteja, kuten hajutyöskentelyä. Rodun monipuolisuus on rikkaus, eli espanjanvesikoiria käytetään niin metsästyksessä, agilityssä, terapiakoirana, homekoirana ym.

Kun pentu lähtee uuteen kotiin, se saa mukaansa:

  • Pentukansion, jossa on pennun ruokinta- ja hoito-ohjeet
  • Rekisterikirjan (Suomen kenneliitto)
  • Pennun tarvikkeita (kuumemittari, juomakuppi, leluja)

Pentu on eläinlääkäritarkastettu ja mikrosirutettu.