Espanjanvesikoirat

Espanjanvesikoira rotuna

Kuva: Katriina Mäenpää

Espanjanvesikoira kuuluu FCI:n roturyhmään 8: noutajat, ylösajavat ja vesikoirat.

Espanjanvesikoira on keskikokoinen (uros 44-50 cm/18-22 kg ja narttu 40-46cm/14-18 kg) paimen- ja metsästyskoira sekä kalastajan apuri. Koiran lämmön ja kylmyyden sietokykyä, muistia, aisteja sekä sopeutumiskykyä että psyykkistä tasapainoa kuvataan erinomaisiksi.

Luonne määritellään uskolliseksi, tottelevaiseksi, iloiseksi, uutteraksi, rohkeaksi ja erittäin oppivaiseksi. Piha- ja laivavahdin ominaisuudet ovat edelleen tallella: tarvittaessa koira hälyttää haukkumalla isäntäväen paikalle. Espanjanvesikoira myös kykenee hyökkäämään puolustaakseen isäntäänsä ja hänen omaisuuttaan. Arkuus, aggressiivisuus ja kohtuuttoman suuri puolustushalu eivät kuulu rodun toivottuihin piirteisiin.

Rotumääritelmä syyskuulta 1999 rajaa turkin (näyttely-)pituudeksi 3-12 cm, suoraksi vedettynä 15 cm. Turkin on lyhyenä muodostettava villavaa kiharaa ja pitkänä nyöriä. Yleensä turkki leikataan tai keritään 1-2 kertaa vuodessa. Hyväksyttävät värit ovat yksivärinen valkoinen, ruskea ja musta kaikissa sävyissään sekä kaksivärinen valkoisen kanssa. Pigmentti ja silmien väri on suhteessa turkin väriin.

Lähde: Vesikoirat Ry